Followers

Tuesday, January 18, 2011

Hari-Hari Job hunting. Best kah??

.

.

Hari ini seperti biasa, celik aje mata CE akan mengadap laptop check email...check email...dan check email. Pehtu bukak website kerja kosong...Pehtu send resume...resume....dan resume. Rasa-rasanya dan beratus-ratus dah CE apply kerja dan hantar resume. Satu pun tarakkk sangkut itu maaa.... manyak tarakkk ong ka??

Hari-hari CE pergi memburu. MEMBURU KERJA...bahasa omputihnya orang panggil 'job hunting'...huk huk huk..

Susah sangat ke nak dapat kerja? tapi..tapi....CE tengok orang lain senang je dapat kerja. Baru je masuk kerja 1-2 bulan dah dapat kerja baru. Senang pulak dapat tukar-tukar kerja. Murahnya rezeki. Bagi yang tak bekerja lagi ni just melopong aje lah tengok. Bukan tak usaha....tapi...tak ada rezeki lagi.

Agak tensen la jugak bila tengok status FB masing-masing duk bagitau pasal kerja. "otw meet my client"..."site project meeting"...bla bla bla bla....

Yang duk tayang gambor sedang bekerja kat opis lagi la haru....mau meraung bila tengok...tapi meraung dalam hati je la...seronok tengok orang lain dah dapat kerja...kongsi-kongsi pengalaman. Ada gak member-member yang bagi information dan tolong carikan kerja...cuma tak tersangkut je. Tempat kerja lama zaman dip dulu pun sudah di'usha'...CE ada la jugak risik-risik pihak sana. Mana la tau kot-kot ada kerja kosong. Tapi tak ada projek terbaru...so memang tak ambik pekerja baru la jawabnya...hu hu

Walau apa pun....usaha tetap usaha. Memang tak boleh nak give up dan pasrah aje.

Kena jadikan memburu kerja ni suatu keseronokan....kalau tak memang kita akan jadi "down" dan tekanan mental jika kita cepat mengalah. Angap saje rezeki besar sedang menanti di hadapan walaupun perit nak menunggu....alahaii...

So, bagi yang dah kerja tu tahniah la yea....tak kira la bagi yang dah lama kerja mahupun baru dapat kerja....sungguh bertuah kamu semua....;))


aipppp....saya busy...jangan ganggu...;p

.

.

12 comments:

  1. Memang hampir terasa down jugak ni... sama sama lah kita job hunting

    ReplyDelete
  2. @Hanim Mahali

    jangan give up...teruskan uasaha anda..ecehh~ he he

    ReplyDelete
  3. CE..caiyok2..
    isi aje..balai seni lukis ada keje kosong..bukak website..tp tarikh tutup 21 ni..kalo anto by hand sempat..

    ReplyDelete
  4. owh...xpe....dont give up....move2....insyaallah...ada rezeki ada ye....allah maha adil....:-)

    ReplyDelete
  5. Jangan give up yer..
    Teruslah berusaha dan berdoa...

    Tips berkaitan madu

    ReplyDelete
  6. @Miecyber

    DUIT = doa + usaha + istiqomah + tawakal....moga kejayaan dihadapan...:)

    ReplyDelete

Terima kasih la comey..comey sekalian..:)