.
Apa?? Penganggur??? Aloohhh...CE cepat SENTAP hokkeyy bila dengar perkataan ni...uols sebut sekali sudeyy...grrr
Uols kenal tak apa ni? Inilah Puding Roti Karamel... |
Hari Isnin aritu CE diberi sedikit kudrat dan iradhat beserta dengan kerajeeenann tahap so-so.....
Bila dah lama duduk kat umah...CE nak la juga feling feling seperti anak dara didapur gituhh....walaupun haku tak reti memasak... kah kah kah
Tak ada niat lain pun ...sekadar nak mengetehhh skill memasak yang tak berapa nak haderr...Hasilnya adalah seperti gambor di atas... dan juga melecur di jari gara-gara menyentuh gula karemel yang masih lagi berada di atas dapur...dengan menggunakan jari kontot ku ...sakit uolsss...:((
Tanpa bantuan sesiapa...menjadik la juga puding ni...resepi campak-campak sahaja. Sebab tu CE berani nak try... ha ha.
Namun ada rasa sedikit pahit di bahagian karamel sebab gula dia terlebih hangussssssss....kah kah. Tapi still lagi sedap untuk dimakan.. nak-nak bila baru keluar dari peti es....ihikss.. masuk lift tekan button tingkat 100 disitu...:))
Bahan-bahannya adalah :-
· 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
· 4 keping roti gardenia
· 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
· 2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
· 1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
· esen vanilla (1sk)
Cara-cara:-
- Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
- Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
- Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam).
*Gua cilokk resepi ni dari 'blog hanamemories' oke....mueehehe~
.
.
.
CE ni rajin di dapur..mesti dah ada yg intai2 ni...hihihi~
ReplyDeletedah layak di pinang ni... ^_^
ReplyDelete@gadisBunga
ReplyDeletesapa la yang nak intai tuh...ku tadakk kereje lahsss...he he
@Hanim Mahali
ReplyDeletebelom layakss lagi dong...hak hak~
boleh tak saya sunting cik jari kontot sebagai................
ReplyDelete.
.
.
.
.
.
chef di rumah saya?
haha~~
kak emy..de skill tp xnk tunjuk time duk umah sewa..terliur sy tau..hu2..nnt nk wat la..=)thnks for sharing~
ReplyDeletenampak sedap
ReplyDeletenext time buat lebih2 lerrr... bleh bagi iols rasa... hoccay!?
heheheh
a must try nih. tanx ya for the recipe.. ;)
ReplyDelete