So, bila dah berkumpul kena lah ada acara makan2....acara wajib la kan bila time2 macam ni. Selagi tak penuh meja selagi tu lah duk letak segala hidangan kat atas meja. Orang yang paling sibuk, my mom lah kan...hehe. Walaupun menu utamanya iaitu nasik minyak, gulai daging kerbau, ayam masak merah beserta acar timun hanyalah ditempah dengan kenalan my mom....hehehe. Dah kakak ke-3 aku nak sponsor tempahan tersebut, my mom pun setuju ajer lah kan...dia pun tak ada lah penat sangat nak menyediakan segala juadah hari raya...relax2 sudaaaa maa...hehe
Nak harapkan aku masak?? ishh...mana lah reti kan...reti makan ada lah...ngeh3x....Ok lah, aku ni dah lama sebenarnya mengidam nak makan acar buah kakak 1st aku ni...dah lama sangat tak makan..bila dia dah balik umah ni, apa lagi..my mom pun suruh la dia buat. Sambil2 dia buat acar buah tu, aku pun boleh la jugak belajar cara2 nak buat kan...Selama ni cuma tau makan je...tak pun tolong dia sediakan bahan2 itu aje yang aku tahu..ha ha ha...
Rupa-rupanya simple aje nak buatnya. Cuma penyakit "M" aku ni aje yang suka buat hal....hehe. Tapi resepi ini sudah diubah-ubah sebab kitorang tak suka acar buah yang berempah. Rasa semacam aje kalau makan tau... So, resepi ni rasa dia ala-ala masam manis gitu la...pastu ada rasa pedas2 skit....resepi acar buah yang paling simple nak buat la ni....itu aje okey...
Sangat berselera la aku bila dimakan bersama dengan nasi.....kadang-kadang tu ratah macam tu je acah buah tu macam makan jeruk buah jekk.....ekekeke...
gambar hiasan dari pakcik gugel je sebab tak sempat nak snap...:)
Resepi:-
bawang merah
bawang putih
sedikit halia
cili giling
gula melaka
cuka
sedikit garam dan gula
buah-buahan kering / asam / jeruk buah
minyak masak
Cara-cara:-
- Rendam potongan bawang merah, bawang putih, halia dengan air cuka semalaman.
- Kisar bahan2 yang direndam di atas.
- Tumis sehingga garing dan naik bau bahan2 yang dikisar dengan minyak masak.
- Masukkan cili giling.
- Masukkan gula melaka, gula dan garam
- Masukkan buah-buahan kering / jeruk buah dan gaul hingga sebati.
- Sedia dihidangkan.
* SELAMAT MENCUBA YA.....*
Nom nom nom..dah lama x makan acar buah..
ReplyDeletehantar sini dak Emy! Mo ghase..
alaa..yg aujinz buat gerenti lagi sedap kan....sy ni br nk belajar selok belok dapur..x reti main masak2...kakakaka
ReplyDeleteuii.. terliur la plak.. dh lama x mkn acar.. salunya time kenduri je dpt merasa..
ReplyDeletetp skang nie dh kurg yg buat acar buah time kenduri..